Glögg i flera smaker från Kiviks Musteri!

Glögg hör advent och jul till, och det är klart jag måste recensera glögger här på Matmammans Julblogg, fattas bara annat! Kiviks Musteri bjuder på lättglögg i flera smaker, bl a äpple med kanel och vanilj. Riktigt god är den – faktiskt både varm och kall!  Lägg gärna i en bit hel kanel och en skiva citron, det ger härlig fräschör!

Hallon med kardemumma känns ovanlig och lite speciell – jag tycker smakerna gifter sig fint med varandra men blev inte överförtjust. Min favorit är den ingefärskryddade tranbärsglöggen. Tranbär är ju så otroligt gott och passar så fint just i juletid!

Den som vill ha lite starkare glögg kan med fördel prova årets sockerfria nyhet i samarbete med Åkesson Vin. Traditionellt kryddad med kanel, nejlika, ingefära och kardemumma står den sig finfint i konkurrensen från andra glöggsorter!

Till glögg passar det förstår med pepparkakor, russin och mandel – men även lite salta tillbehör. En återkommande favorit på mitt adventsmingel är baconlindade dadlar:

Om det är kärnor kvar i dadlarna, tänk då på att ta bort dem. Vill du kan du stoppa i en mandel eller trycka in lite mjukost istället men det är alls inte nödvändigt – det blir gott utan också! Dela så baconet mitt på, och rulla en halv baconskiva kring varje dadel. Fäst med en tandpetare och ställ in dem i 200 grader varm ugn i ungefär tio minuter. Låt dem svalna lite innan du serverar – det gör heller ingenting om de är kalla, men helst inte kallare än ”diskbänksljumma”, dvs gör dem samma dag och förvara dem i rumstemperatur tills de serveras!

Oststänger är jättegott och dessutom lätta att baka. Blanda eller kör i matberedare 2½ dl vetemjöl, ½ tsk salt, 100 g smör, 2 msk vatten och ca 2 dl riven ost. Låt vila kallt i kylen någon timme, kavla sen ut till en kaka som är ca ½ cm tjock och skär eller sporra ca 2 cm breda remsor. Skär remsorna så de blir ca 10 cm långa, och pensla dem med lite uppvispat ägg och strö ev över lite riven ost. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills oststängerna fått fin färg. Tips: Ersätt hälften av osten med ädelost eller getost!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.