Glögg hör advent och jul till, och det är klart jag måste recensera glögger här på Matmammans Julblogg, fattas bara annat! Kiviks Musteri bjuder på lättglögg i flera smaker, bl a äpple med kanel och vanilj. Riktigt god är den – faktiskt både varm och kall! Lägg gärna i en bit hel kanel och en skiva citron, det ger härlig fräschör!
Hallon med kardemumma känns ovanlig och lite speciell – jag tycker smakerna gifter sig fint med varandra men blev inte överförtjust. Min favorit är den ingefärskryddade tranbärsglöggen. Tranbär är ju så otroligt gott och passar så fint just i juletid!
Den som vill ha lite starkare glögg kan med fördel prova årets sockerfria nyhet i samarbete med Åkesson Vin. Traditionellt kryddad med kanel, nejlika, ingefära och kardemumma står den sig finfint i konkurrensen från andra glöggsorter!
Till glögg passar det förstår med pepparkakor, russin och mandel – men även lite salta tillbehör. En återkommande favorit på mitt adventsmingel är baconlindade dadlar:
Om det är kärnor kvar i dadlarna, tänk då på att ta bort dem. Vill du kan du stoppa i en mandel eller trycka in lite mjukost istället men det är alls inte nödvändigt – det blir gott utan också! Dela så baconet mitt på, och rulla en halv baconskiva kring varje dadel. Fäst med en tandpetare och ställ in dem i 200 grader varm ugn i ungefär tio minuter. Låt dem svalna lite innan du serverar – det gör heller ingenting om de är kalla, men helst inte kallare än ”diskbänksljumma”, dvs gör dem samma dag och förvara dem i rumstemperatur tills de serveras!
Oststänger är jättegott och dessutom lätta att baka. Blanda eller kör i matberedare 2½ dl vetemjöl, ½ tsk salt, 100 g smör, 2 msk vatten och ca 2 dl riven ost. Låt vila kallt i kylen någon timme, kavla sen ut till en kaka som är ca ½ cm tjock och skär eller sporra ca 2 cm breda remsor. Skär remsorna så de blir ca 10 cm långa, och pensla dem med lite uppvispat ägg och strö ev över lite riven ost. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills oststängerna fått fin färg. Tips: Ersätt hälften av osten med ädelost eller getost!