Kråkguldet – en julklassiker du inte får missa

Har du sett Kråkguldet någon gång? Om du är 50+, som jag, så har du det garanterat. Då satt du som klistrad i soffan framför den – troligtvis – svartvita TV:n från slutet av november 1969 fram till seriens avslutning den 27 december.

Ni andra har en högtidsstund framför er om ni klickar här. Då kommer ni nämligen till Svt:s öppna arkiv, där seriens alla sex avsnitt går att se. Jag garanterar spänning, julstämning, och en allmänt trivselframkallande ungdomsthriller, inramad av granskogen, de nerlagda gamla gruvorna och snödrivorna i magiska Bergslagen.

Kråkguldet utspelar sig i den fiktiva Bergslagsorten Granhyttan och handlar om Staffan som är 8 år och som har livlig fantasi och är en riktig drömmare. Det blir förstås inte bättre av att han har en morfar som underhåller hans fantasi med spännande och ibland blodisande berättelser om den tid då bergen inte bara gav järnmalm utan ibland även ädlare metaller, rentav guld.

Skärmavbild 2016-08-24 kl. 21.40.58Berättelsen om Skarp-Erik, som hittade guld i berget och som sedan blev tagen av daga för guldets skull, lämnar inte Staffans tankar. Och plötsligt händer det där som ingen kunde tro: Staffan hittar en metallklimp som kanske, möjligen skulle kunna vara just guld… Men när man har guld i huset får nyckelhålen ögon, säger morfar. Och nog händer det märkliga saker i Granhyttan sedan ryktet om guldklimpen börjar sprida sig…

Kråkguldet är huvudsakligen inspelad i Grythyttan, en underbar liten ort som jag besöker minst en gång om året – helst fler om jag har möjlighet. De gamla trähusen lyckades undgå de hysteriska stadsrivningarna på 1960- och 70-talen och idag är Grythyttan en verklig oas. Tack vare Carl-Jan Granqvist har orten också satts på kartan som ett verkligt mat-mecca i Bergslagen.

Jag tycker att Kråkguldet är en av de absolut bästa ungdomsthrillers som någonsin gjorts i Sverige – och dessutom ett underbart tidsdokument över min egen barndom och uppväxt. Gör dig själv en tjänst: Se den!Skärmavbild 2016-08-24 kl. 21.51.18

Skärmavbild 2016-08-24 kl. 21.43.15

Skärmavbild 2016-08-24 kl. 21.46.59

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.