Hur du tillagar den perfekta julskinkan

skinkaHär kommer fem tips på hur du kan lyckas med din julskinka. Köp inte en färdigkokt, att tillaga din egen skinka ger såväl bättre smak såväl som spad till dopp-i-grytan.

Sänk temperaturen

Det kan vara frestande att vrida upp temperaturen på ugnen eller spisen för att spara tid, men för att vara säker på att skinkan inte ska bli torr så ska du låta bli. Tillagar du den i ugnen så håll dig absolut under 125 grader. Räkna med att det kommer att gå åt ungefär 1 och en halv timme i ungnen per kilo skinka, sedan kommer det att variera beroende på hur rund eller avlång skinkan är och där den runda behöver en längre tillagningstid.

Använd en bra termometer

En köttermometer är ett absolut måste om du ska lyckas med din julskinka. Det är värt att investera i en digital utav bra kvalitet då de annars kan visa fel på flera grader och i värsta fall så står du där med en torr skinka.

Våga ta ut skinkan i tid

Sluta tillaga skinkan vid 70 grader. Den kommer att fortsätta att tillagas ett tag efteråt och kommer då att bli perfekt och saftig. Stick in termometern så att spetsen hamnar mitt i skinkan.

Ta tillvara på smakerna

Lägg skinkan i en ugnssäker form med höga kanter med svålen uppåt så att du inte går miste om spadet.

Låt den vila

Vänta tills skinkan svalnar innan du skär upp den, annars kommer köttsaften att rinna ut och skinkan kan bli torr.skinka

Skinka i ugn

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skölj skinkan under kallt vatten och låt nätet sitta kvar.
  3. Lägg skinkan i en långpanna och stick in en termometer i mitten.
  4. Sätt in julskinkan i mitten av ugnen tills dess att den har en innertemperatur om 70 grader.
  5. Skär bort svålen när du har tagit ut skinkan ur ugnen, det är lätt att göra medan skinkan fortfarande är varm.

Den multifunktionella lågkoksgrytan, Slow Cooker, förväntas att komma på 6:e plats i HUI-omröstningen om årets julklapp till nära och kära. Med Slow Cooker kan matlagningen skötas själv om man inte har tillräckligt med tid för att laga julskinkan, men då måste julskinkas lagas i bitar.

Du kan även prova att koka din skinka i en Crock Pot, det har på senare år blivit ett allt mer populärt hjälpmedel för att tillaga mat på ett hälsosamt sätt, men än är det få som använder det för julskinkan. Det spås att en slow cooker skulle kunna bli årets julklapp, så det kan vara värt att spara det här tipset till nästa år ifall du skulle få en. Lägg skinkan med svålen uppåt i grytan, tillsätt pepparkorn, lagerblad och lök och fyll på med vatten så att den täcker skinkan. Tillaga den sedan på låg temperatur tills skinkan har en innertemperatur på 70 grader.

Griljering

Ingredienser

1 äggula
1 tsk socker
1 msk skånsk senap
1 dl ströbröd

Kryddnejlikor

  1. Tryck ner kryddnejlikor runt om i skinkan.
  2. Vispa ihop äggula med senapen och en del av ströbrödet och pensla skinkan med det. Strö sedan ett lager ströbröd över skinkan.
  3. Griljera i ugn i 200 grader i ungefär 15 minuter eller tills skinkan har fått en fin färg.

För att förnya julbordet kan du prova på alternativa smaksättningar till skinkan. Du kan till exempel tillsätta apelsinskal och apelsinjuice, eller varför inte honung, ingefära och kanel. För en glutenfri skinka kan du byta ut ströbrödet mot exempelvis solrosfrön som du kör i mixer till ett grovt pulver och använder precis som ströbröd.

Jessica Svenningsson

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.