Julbordets godaste sillinläggningar

Vad vore julbordet utan sill? Glasmästarsill och inlagd är två favoriter!

Vad vore julbordet utan sill? Glasmästarsill och inlagd sill är två favoriter!

Sill kan jag inte få nog av under julen. Jag älskar all sill, helt enkelt, men har två klara favoriter. Här får du mina bästa sillrecept:

Inlagd sill

Den här sillinläggningen gjorde alltid min mamma till jul, och den tog slut nästan direkt så på juldagen gjorde hon en till… Hon använde saltsill, köpt från tunna, men jag ”fuskar” lite och använder inläggningssill istället. Du behöver:

1 burk inläggningssill

1 gul lök

Lag:

½ dl ättiksprit (12%)

1½ dl vatten

2 dl strösocker

½ tsk salt

½ tsk krossade vitpepparkorn

2 tsk krossade kryddpepparkorn

1 lagerbld

6 hela kryddnejlikor

Gör så här: Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Rör om så sockret löser sig, och låt lagen kallna.

Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i 2 cm breda bitar. Varva sill och gul lök i en burk och häll på den avsvalnade lagen. Sillen är färdig att avnjutas efter en natt i kylen.

Glasmästarsill

En verklig klassiker på sillbordet! Även denna gör jag på inläggningssill. Tänk på att sillen ska dra ett dygn innan den äts!

Glasmästarsill varvas med morot, rödlök, ingefära och pepparrot och får härlig smak av kryddpeppar och senapsfrön.

Glasmästarsill varvas med morot, rödlök, ingefära och pepparrot och får härlig smak av kryddpeppar och senapsfrön.

1 burk inläggningssill

1 röd lök

1 morot

1 bit pepparrot

2 bitar ingefära

2 tsk hel kryddpeppar

2 tsk bruna senapsfrön

2 lagerblad

Lag:

1 dl ättiksprit (12%)

1½ dl vatten

1½ dl strösocker

Gör så här: Blanda ingredienserna till lagen, koka upp och låt kallna. Skär sillen i 2-3 cm breda bitar. Tunnslanta morot och pepparrot. Skiva löken tunt. Skala ingefäran

Varva sill med morot, pepparrot, lök och kryddor och ingefära. Häll över den kalla lagen och låt sillen stå ett dygn innan den serveras.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tips! Om du vill ha ett helt grönt julbord kan du använda samma lag och kryddning till vegansk ”sill”. Då använder du aubergine istället för sill, skär den i ”sillstora” bitar och kokar dem mjuka i saltat vatten i några minuter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.