Sesambräck och morotskonfekt – spännande godis med rötterna i Mellanöstern

Knäck och kola i all ära, men visst är det roligt med lite nya spännande inslag på julens gottebord? Tidigare har jag tipsat om Brigadeiros – ett härligt brasilianskt godis – och här kommer recept på två goda konfektsorter med rötterna i Mellanöstern. Recepten har jag fått från en väninna som kommer från Israel.

Sesambräck

Sesambräck går att köpa i de flesta butiker men det är också väldigt lätt att göra det själv.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA3 dl oskalade sesamfrön

3 dl strösocker

1 msk pressad citron eller apelsin

2 msk vatten

vatten att pensla med

Gör så här: Rosta sesamfröna i 175 graders ugn i omkring en kvart. Rör om då och då så de inte bränns.

Häll sockret i en varm stekpanna och rör om försiktigt tills det smälter. Tillsätt citrussaften samt 2 msk vatten och fortsätt att röra om då och då. Det tar ca 20 minuter innan allt är smält och blandat. Blanda sedan sesamfröna ordentligt med sockersmeten.

Pensla en bakplåt med vatten och kavla ut sockermassan tunt direkt på plåten – eller täck plåten med bakpapper. Om massan stelnar innan du är klar kan du mjuka upp den genom att sätta in den i ugnen en kort stund. Skär sedan rutor på ca 3×3 cm eller rektangulära bitar på 2×4 cm och låt svalna. Förvara torrt.

Morotskonfekt

Jättegott godis som går åt som smör. Satsen ger ca 25 stycken.

½ kg morötter

2 dl vatten

2 dl strösocker

1/4 tsk färsk, riven ingefära

2 msk pressad citron

2-3 msk kokosflingor

knäckformar

Gör så här: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Skala och riv morötterna fint och rör ner dem i kastrullen. Låt puttra ca 1½ timme eller tills det hela blivit till en tjock massa. Tillsätt då ingefära och citron. 

Låt massan svalna och forma dem till små bollar som du rullar i kokosflingor och lägger i knäckformar. Förvara svalt. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.