Baka gammaldags struvor!

Att baka struvor är inte så svårt som man kan tro, när man ser dessa läckra bakverk i all sin prakt. Bara man har ett struvjärn går det som i ett nafs! Här är min mormors recept:

Mormors struvor

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA2 dl vetemjöl

2 dl gräddmjölk (hälften av varje)

1 ägg

1 msk strösocker

Till fritering: 500 g kokosfett

Gör så här:  Rör ihop ägg och gräddmjölk i en bunke. Rör ner mjöl och socker och blanda till en jämn smet. Låt gärna smeten stå och svälla någon timme.

Hetta upp kokosfettet i en kastrull, värm till 180 grader. Testa temperaturen genom att droppa i en gnutta smet – om det fräser och smeten får gyllenbrun färg på 30-60 sekunder är temperaturen lagom!

Värm struvjärnet i kokosfettet. Doppa det upp till kanten – inte toppen på järnet ska alltså vara ovanför fettet, för annars fastnar struvorna runt järnet. Doppa sedan i smet och fritera i ca 1-2 minuter tills struvan fått vacker färg. Ta upp järnet och lossa struvan försiktigt med en gaffel. Doppa i strösocker och servera!

Struvjärn finns att köpa i de flesta köksbutiker och på webben men också begagnade på annonser. De kan se lite olika ut, så välj ett utförande som du verkligen gillar!

Annonser

3 tankar om “Baka gammaldags struvor!

  1. Ping: Glad 4 advent | Matmammans Julblogg

  2. Det är när man doppar järnet i smeten som det är viktigt att inte doppa så djupt att det blir smet på ovansidan, för då får man inte loss struvan efter fritteringen. I fettet ska man doppa hela järnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.