Julmat på syrianska

Jag har en väninna som kommer från Syrien. Hon brukar alltid ställa till ett riktigt hejdundrande kalas en av adventssöndagarna och då bjuds det traditionell syriansk julmat med bland annat kalkon, vindolmar  och maqluba.

Maqluba är en jättegod risrätt som innehåller både grönsaker och kött. Vill du prova att laga den till ditt julbord i år? Det här receptet räcker till 6-8 personer:

4 dl ris
500 g nötkött
1 aubergine
1  zucchini
4-6 tomater
1 morot
4 små potatisar (eller 2 stora)
1 stor gul lök
1/2 röd lök
1 liten vitlök
2 buljongtärningar
1½-2 liter vatten
2 msk 7 sorters kryddor
2-3 dl matolja
Salt och peppar

Gör så här:

Skölj riset och blötlägg det.

Skär köttet i små bitar, ca 1×1 cm. Hacka rödlök och vitlök och fräs i olja i en kastrull, lägg sedan i köttet och bryn med 7 sorters kryddor tills det har fått färg. Tillsätt 1 buljongtärning samt vatten och låt koka tills köttet är mört.

Skölj alla grönsaker, skala morot och potatis. Slanta moroten, skiva potatis samt aubergine, zucchini och gul lök. Dela tomaterna i halvor. Fräs alla grönsaker utom tomater i olja och låt rinna av på hushållspapper.

När köttet är färdigkokt ska det silas, men spara buljongen.

Varva grönsaker och kött i en stor kastrull – peppra och salta mellan lagren. Sist ett lager tomater och sedan riset. Häll  över spadet från köttet (om det inte räcker så fyll på med vatten). Lägg i den andra buljongtärningen och låt koka tills riset är klart. Smält då lite smör och häll över och låt grytan stå i ca en kvart innan servering.

Maqluba smakar underbart till julens goda sallader!Makluba

OBS!  7 sorters kryddor är en orientalisk kryddmix som brukar finnas på Ö&B men som också går att blanda själv. Jag brukar blanda

1 msk spiskummin
1 krm bikarbonat
1 ½ tsk cayennepeppar
1 msk koriander

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.