God och naturlig sylt från Adolf Darbo AG – perfekt till julens saffranspannkaka!

Darbo_Nat_logoJag har just haft nöjet att prova några syltsorter från det tyrolska familjeföretaget Adolf Darbo AG. Företaget har varit verksamt i mer än 130 år och har lång och gedigen erfarenhet av att tillverka sylt, marmelad och honung – här i Sverige har deras sylt kunnat köpas i  ICA-butikerna sen sommaren 2012.

Darbo-sylten är mycket god, och kokas på färska bär (eller frysta om det är ”off season). En perfekt sylt till julens saffranspannkaka, tycker jag!

Och apropå det… Här har du mitt recept på saffranspannkaka, som räcker till ungefär 6 personer:

Till gröten:

4 dl vatten
2 dl grötris
½ tsk salt
6 dl mjölk
1 msk smör

Till ”pannkakssmeten”:

4 ägg
1 dl socker
50  gram hackad sötmandel och 1 riven bittermandel (eller ett oar stänk bittermandelessens)
½ gram saffran (1 pkt)
en aning mjölk cirka 1-1½ dl

Så kokar du gröten:

Blanda vatten, grötris, salt och smör i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillstätt sedan mjölken och koka upp igen. Koka sedan på mycket svag värme, med ett lock på glänt, tills den tjocknat (tar cirka 40-45 minuter). Rör om då och då. Låt gröten svalna innan du blandar den med smeten.

Och så här gör du smeten:

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader och smöra en långpanna. Blanda sedan den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och riven bittermandel och saffran till en smet. Om gröten är väldigt fast i konsistensen kan du späda med lite mjölk. Den ska bli såpass lös att den går att breda ut i långpannan – men inte alltför rinnig.

Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, och servera den ljummen med sylt och vispad grädde.

Tips! Du kan givetvis också använda färdigköpt risgrynsgröt på rulle!saffranspannkaka

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.