Mjuk pepparkaka för många

Här är en favorit i repris – ett mycket uppskattat recept och ett av de mest lästa på  Matmammans Blogg. Den här pepparkakan bakar du i långpanna och glaserar du den blir den förstås extra smarrig…

Det här behöver du:

6 ½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
6 ½ dl strösocker (eller lika delar av farin och strö)
9 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
2-3 tsk mald ingefära eller kardemumma (eller hälften av varje)
1 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
250 g smör
2-3 matskedar lingonsylt och en näve russin.

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop fil och socker till en jämn smet. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor i en annan skål och rör sedan ner mjölblandningen i filsmeten. Blanda i lingonsylten och russinen och häll sist det smälta smöret.

Häll smeten i en stor långpanna (antingen smord eller klädd med bakplåtspapper) och grädda i 200 graders ugnsvärme i ungefär en halvtimme.

Gör glasyren medan kakan svalnar:

1 ask Philadelphiaost eller annan naturell färskost
100 g smör (rumsvarmt)
2 ½ dl florsocker
2-3 tsk vaniljsocker

Rör samman smöret med florsocker och vaniljsocker. Blanda i färskosten och rör tills blandningen blir jämn och fin. Bred glasyren över kakan och garnera med djupfrysta lingon.

Om du vill frysa kakan, frys då in den utan glasyr. Sedan gör du bara glasyren till servering. Eller serverar den utan – det blir gott det också!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.